Veel üks päev Leuvenis

Kolmapäev, 5. aprill 2023

Tere, sõbrad,

sel esmaspäeval olin jälle Leuvenis, kus mind uuriti igatpidi enne kui sain konsultatsioonile arstiga. Ta rõõmustas mu paranemise edenemise üle ja kinnitas, et minu vähikasvaja sai 8. märtsil operatsiooni käigus „puhtalt“ välja lõigatud ehk et servad ei sisaldanud vähirakke.

Nad pildistasid seda tükki, mis sai välja lõigatud. Pildi alumisel osal on näha mao nahk, ülaosas sile tükk on söögitoru ja selle all olev „kraater“ on koht, kus kasvaja oli. Histoloogiline uuring selgus, et selles oli 46 lümfisõlme, millest 2-l olid vähi jäljed. Vähk ei olnud täielikult kadunud: kraatris oli endiselt pahaloomulisi rakke. Küsisin arstilt, kas operatsiooni poleks siiski saanud vältida: kui keemiaravi oleks veel 2 kuud kestnud, oleks ehk need viimased rakud täiesti kadunud? Aga esiteks on see spekulatsioon ja teiseks pidime tegutsema enne, kui teadsime, mida me praegu teame.

Kuigi kõik läks nii hästi, tahavad nad mulle siiski „igaks juhuks“ lõputeraapia anda. Seda ma kartsin. Aga õnneks saan valida keemia- ja immuunoteraapia vahel. Ütlesin kohe, et soovin viimase. Immuunoteraapia võtab küll kauem aega, aga sellel on vähem kõrvaltoimeid. Eelmisel neljapäeval rääkis sõber mulle, kuidas mõni aasta tagasi üks noormees oli pärast operatsiooni tegelikult üle mäe ja suri siis just teise keemiaravi käigus kopsupõletikku.

Järgmisel nädalal on mul jälle konsultatsioon Leuvenis põneval teemal: kas me leiame administratiivse lahenduse, et saaksin immuunoteraapia Eestis ära teha.

Sest nüüd, kus seiklus hakkab lõpema, oleks raske veel Belgiasse jääda ainult haigekassa pärast. Pärast operatsiooni olen hakkanud aimama, mis tähendab „hing igatseb kodumaa poole“. Neli aastat tagasi laulupeol laulsin neid sõnu niisama, järgmisel korral vist emotsioonid rohkem kaasas.

Mu viimane konsultatsioon Leuvenis on ette nähtud 12. juunil. Pärast seda saan tagasi tulla. Kui kõik läheb plaani järgi….

Foto: Eupeni linnaosa „Nispert“ (mu ajutine kodu) ühel vaiksel kolmapäeva lõunal.

Tervitused Nispertist

Luc

Selle kirja saatsin e-maili teel neile, kes on minu sõprade listis.