Maitsetus, sõnatus ja plaanitus

Pühapäev, 12. veebruar 2023

Tere, sõbrad,

minu vähiravi on hetkel igav. Järgin hoolega arsti juhiseid, mis ütlevad eelkõige, et ma pean piisavalt sööma. Siin (vasakul) teen seda ühes Eupeni restoranis koos vana skaudisõbraga ja (paremal) Leuvenis enne haiglasse sisenemist.

Pärast neljandat keemiaravi märkan kõrvaltoimeid juba veidi rohkem. Näiteks tootsin ükskord ühe ööga 3 liitrit uriini, iga tunni tagant pidin pissile minema. Mu keha töötas täie hooga, et kemikaalidest vabaneda. Võib-olla õpin tänu sellele isegi, kuidas magada öösel kaheksa tundi järjest.

Süües ei ole juba paar päeva enam nii, et mõned toidud maitsevad vastikult. Selle asemel maitsevad kõik toidud ühtemoodi, nagu papjeemašee. Loodan, et see faas varsti läbi saab. Järgmine verstapost on tuleval teisipäeval, sõbrapäeval. Siis tehakse Leuvenis mu kõhust pilti (täpsemalt PET-skaneerimine) ja samal õhtul peavad arstid nõu. Võib juhtuda, et mind opereeritakse karnevali ajal. Alaaf!

Karneval („hüvastijätt lihaga“) ehk Fastnacht („öö enne paastuaega“, kust tuleb „vastlapäev“) on Idabelgias sama asi nagu laulupidu Eestis. Lihtsalt „Hurraa!“ asemel hüütakse „Alaaf!“ („viska mured maha“) ja rahvariiete asemel pannakse selga isetehtud kostüümid mingil poliitilisel või naljakal teemal. Ly, Mari ja Iiris on ka mitu korda osalenud, näiteks 2016. aastal olime sel ajal Iirisega kahekesi Eupenis:

Pärast karnevali, 24. veebruarist 3. märtsini, tulevad Ly ja lapsed mulle külla. Loodame, et ma ei ole just sel ajal haiglas.

Mu ema tervisega on lood kahjuks kehvemad kui minu omaga. Kaks nädalat tagasi sai ta insuldi ja sellest ajast peale ta enam ei räägi. Ta meenutas mulle kohe mu äiapappat. Algselt arvasid Eupeni arstid, et see on Parkinsoni tõve ravimi kõrvalmõju. See diagnoos tundus mulle kohe ebatõenäoliseks, sest see juhtus nii ootamatult. Veel eelmisel õhtul oli ta rääkinud telefonis 92-aastase sõbraga ja tema jutt polnud üldse segane. Siin ta on (vasakul) kaks päeva enne insuldi ja (paremal) kaks päeva pärast seda.

Alates reede hommikust on ta õnneks tagasi vanadekodus. Olin juba kolmapäeval öelnud, et ta ei vaja enam meditsiinilist jälgimist ja peab tagasi koju minema. Neljapäeval oli arst luba andnud, aga lisas, et kõige varem saame transpordi järgmisel nädalal. Ütlesin, et vajadusel saame vennaga transpordi ise korraldada. Ja mu vend arvas ka nii. Ratastoolist autosse oli veidi ebaprofessionaalne, aga muidu läks kõik hästi. Vanadekodus oli kohe selge, et kolimine on ema jaoks ainuõige asi. Ta suhtleb uuesti, ka ilma sõnadeta. Ta ei tundu olevat valmis igavikku lahkuma. Ta pole oma huumorimeelt kaotanud. Tema jäsemed on endiselt suhteliselt kasutud ja ma ei tea, kas see on Parkinsoni tõvest või insuldist. Loodame, et tal läheb nagu Sakarjasel (vt. Luuka 1:5-25 ja 1:57-79 ).

Kõigi nende elamuste vahel tunnen, kuidas Jumal töötab teise ime kallal. Ma pole seda eesti keeles väga selgesti öelnud, aga ma olen siin Belgias palverännakul ja ma palvetan kahe ime eest. Esimene ime on vähist terveks saamine, teine ime on seotud minu tööga. Juba 10 aastat ootan, et mõni MTÜ võtab turundamise töö minu õlgadelt. Seda nimetaksin teiseks imeks. Paistab, et see on veel raskem kui vähist terveks saada. Kuidas ma näen, et Jumal töötab selle kallal? Näiteks siin sain tasuta konsultatsiooni kahe tipptasemel ärimehega, et selgitada, mida ma tegelikult tahan:

Ma vist ei saa kunagi selgelt teada, mida ma tegelikult tahan, aga mulle tundub, et Jumala plaan on umbes selline: kaks mu umbes 30-aastast sõpra (mees/naine) asutavad nimetatud mittetulundusühingu ja hakkavad seda juhtima. Rumma & Ko töötab edaspidi selle MTÜ alltöövõtjana. Teine sõber hoolitseb raamatupidamise eest ja kolmanda sõbra määrab Valloonia piirkond projekti „Migration vers les logiciels libres“ nõustajaks ja tänu temale hakkavad mitu sotskeskust Valloonias Linot kasutama. Ettevaatust, see pole minu plaan, vaid nagu ma ütlesin, mulle tundub, et see on Jumala plaan. Inšallah!

Aitäh, et lugesid siiani ja palvetad minuga. Tervitused Eupenist saadab

Luc

Selle kirja saatsin e-maili teel neile, kes on minu sõprade listis.