Külapoodide tulevik

Pühapäev, 3. jaanuar 2016.

Jõulude ajal käis kuulujutt, et Jaama pood pannakse kinni. Meil Lyga oli sellest kahju ja leinasime natukenegi. Aga järgmisel päeval küsisime otse allikast. Ja Rita küll ei teadnud, et ta paneb oma uksed kinni! Kust selline kuulujutt siis tuli? Mine tea!

See pani mind mõtlema, kuidas üldse saavad väikesed poed ellu jääma. Vastus: Tuleb pakkuda midagi sellist, mida suured poed ei oska või ei taha pakkuda. Mida see võiks olla?

Üks erinevus suurpoe ja külapoe vahel on see, et külapoes teenindab sind päris inimene, mitte lihtsalt teenindaja. Külapood on sotsiaalse võrgustik, mis töötab edasi isegi siis kui elekter katkestub. Külapoes toimuvad inimestevahelised suhed, mida isegi Facebook ei suuda peegeldada. Aga kas ikka toimuvad? Tegelikult vist eriti ei toimu. Pigem peaks ütlema, et võiksid toimuda. Potentsiaal on olemas, aga me ei kasuta seda.

Möödunud aasta lõpus ilmus artikkel Uus moodus osta kohalikku toitu: Naaber viib kokku väiketootjad ja tarbijad. See räägib järjekordsest Internetiandmebaasist nimega „Naaber“, kuhu väiketootjad pakkuvad oma toodangut (k.a. mitteametlikud tootjad nagu eraisikud). Naaber on Euroopa liidu poolt toetatud „start-up“ ja Huvitav sissejuhatus projektile ka artiklis Arenguidee: Mikro- ja väikeettevõtjate ühistegevus kui tootmisvorm, mis tõstab maapiirkondade tööhõivet. Sel kevadel loodavad nad leida uusi vallasid, mis liituvad. Äkki on mõtet seda Vigalas katsetada?

Sarnane andmebaas nimega Elav toit töötab juba mitu aastat ja seal on ka mitu Vigala kandi tootjad olemas. See on tegelikult kõige otsesem süsteem. See töötab mõnes suhtes hästi, aga kes ikka sõidab 10 km juurvili ostma ja siis 10 km edasi mune ostma? „Naabri“ idee algabki sellega, et võiksid olla kauba vahetuspunktid.

Naabri oluline toetaja on MTÜ „OTT“ („Otse tootjalt tarbijani“, http://www.eestiott.ee), kes siiani on peamiselt korraldanud laaatasid. Kõige lähem OTT on neljapäeviti kell 17.15-17.45 Kooli tn 13 Pärnus (Koordinaatorid : Herdis Elmend ja Kaire Ilus, tel 5536321)

Mõtlesin, et Jaama pood võiks olla selline Naabri vahetuspunkt.

Nojah… kui nüüd tagasi maapinnale tulla, parem oleks vist ikkagi mitte Jaama pood vaid TTK. TTK köök oleks kohe oluline klient. Ja õpilased saaksid toidumüügiga tegeleda. Kas sellel ideel on mõtet?

Veel üks info: Laupäeval, 16. jaanuaril 2016 toimub Eesti OTT aastapäeva seminar Viljandis, Sakala keskuses. Muu seas ka filmi „Kohalik kaubavahetus- tervendav mõtteviis“ esilinastus. Kes on huvitatud? Kui saame autotäis huvilisi, siis võtan bensiinikulud endale!