Autoriõigustest amatöörfotograafidele

Kui sa oled prof ja müüd oma pildid ise, siis sa juba tead, mis asi on litsents, autoriõigus jne. Aga ka amatööril juhtub, et tal tuleb ilus pilt välja, eks ole?

Ja mida sa siis oma ilusate piltidega teed? Muidugi laed neid ülesse Facebooki, Google+i, nagi.ee või mujale. Sinu sõbrad võivad neid seal imetleda. Ja kogu lugu. Amatöörina ei taha sa rohkem nende asjadega jännata, eks ole?

Aga luba meil ikka natuke edasi mõelda.

Sest kui keegi tahab sinu pilti kasutada? Näiteks keegi kirjutab raamat, ja just sinu pilt sobiks sinna. Või keegi tahaks seda 1.000.000x seinakalendrina trükida ja neid müüma.

Paraku ei ole ei Facebook & Ko veel tõsine jagamine, sest kui keegi tahab sinu pildiga teha midagi rohkem kui seda vaadata, siis peab ta sinu käest luba küsida. See on autoriõigus. Sina oled pildi autor. Ainult sinul on õigus otsustada, kes tohib kasutada sinu pilti ja kuidas. Selline luba nimetatakse litsentiks.

Kui sa näed oma pilt millalgi kuskil avalikus kohas trükituna, ilma et sa oleksid seda lubanud, siis on sul juriidiline õigus selle väljaandja kohtu ette kutsuda ja kõva trahvi nõuda. Isegi kui sa ükskord sured, siis sinu pärijad saavad seda õigust endale.

Autoriõigus on karm maailm, sest selle taha peidub suur raha. Näiteks kui laed Facebookile oma pildid ülesse, siis annad sa neile õiguse, et kui nemad leiavad kedagi, kes sinu pilti ebalegaalselt kasutas, siis nemad võivad selle inimese käest seda raha välja nõuda.

Tõsised väljaandjad teavad, et autoriõigus on karm maailm. Sellepärast ei hakka arvatavasti keegi sinu pilte kasutama hoolimata sellest, et sina tegelikult tahad neid lihtsalt jagada.

Kuidas kindlustada, et ka tulevased põlvkonnad saaksid sinu pilte veel kasutada? Nüüd või kauges tulevikus, siis kui sinu kõvaketas originaalfailiga on juba ammu loojale läinud?

Kõige jätkusuutlikum viis selleks on Vikipeedia. See on tasuta ja vaba. Seal saad oma pildid ise hallata selle tingimusega, et sa paned neid „creative commons“ litsentsi all, mis tähendab et igaüks tohib sinu pilt igaveseks ajaks kasutada, kui ta ainult viitab autorile (sinule).

Loe edasi siit: https://et.wikipedia.org/wiki/Vikipeedia:Piltide_kasutamine